Misiunea Oficială CLDR – noiembrie 2017
~ Comunicat de presă ~
În prezența și cu amabilul sprijin al Înaltului Reprezentant al Provinciei Matera (Italia), Dna Adriana Poli Bortone, fost Membru al Parlamentului European, Ministru și Senator al Republicii Italiene, la sediul Palatului Administrativ al Provinciei Matera, în ziua de 28 noiembrie 2017, sub egida Asesoratului pentru Identitate Mediteraneeană, Turism, Evenimente, Comerț, Artizanat și Sport Matera, a avut loc Simpozionul ”Construim Matera Mediteraneeană” în formatul unei reunini de lucru permițând schimbul de bune practici și schițarea strategiilor de promovare turistică în context transnațional.
Evenimentul a reprezentat punctul culminant al Misiunii Oficiale organizate de CLDR România, în scopul deschiderii căii către noi înfrățiri, parteneriate și prezențe în rețele de cooperare teritorială transnaționale care pun în centrul atenției interconectarea celor două mari macro-regiuni UE – Regiunea Dunării (SUERD) și Regiunea Ionico-Adriatică (ADRION) -, din care fac parte și județul Constanța/Orașul Hârșova, respectiv provincia și orașul de reședință Matera.
Dezbaterea a fost moderată împreună de Consilierul Adriana Poli Bortone, figură de marcă a scenei politice italiene din ultimele patru decenii, cât și de Președintele Executiv CLDR, Prof. Sever AVRAM. Mesajul de salut din partea Comunităților Locale Riverane Dunării a fost prezentat de Primarul Orașului Hârșova, Dl Viorel IONESCU, Președintele CLDR România, care a prezentat atât potențialul geo-economic cât și cultural-turistic al zonei ce ar merita să fe mai bine pusă în valoare, în special prin coagularea unor parteneriate de lucru cu caracter transfrontalier și transnațional.
Menționăm că evenimentul a avut loc în contextul pregătirilor avansate pentru conturarea strategiei turistice a Provinciei Matera în ajunul preluării titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2019 de către orașul Matera, al cărei patrimoniu cultural-istoric se află sub protecția UNESCO.
Din partea organizațiilor partenere CLDR, prezentarea propunerilor tehnice de substanță a fost formulată de Dr. Ing. Urb. Pietro ELISEI (URBASOFIA.eu), expert acreditat al Comisiei Europene și al Națiunilor Unite pentru regenerare urbană și planificare strategică. În cadrul prezentării sale, acesta a evocat nu doar liniile de finanțare posibile pentru accesarea de finanțări UE la nivel transnațional, ci și sugestii concrete privind interconectarea proiectelor cu afinități comune dintre zona litoralului Mării Negre / Delta Dunării și teritoriul celor două mări din cadrul Bazinului Mediteraneean. În miezul acestor preocupări, dincolo de necesitatea intensificării procesului de digitalizare și al implementării parcursului de tip Smart City al marilor aglomerări urbane din România, au fost formulate propuneri tentante de cooperare în cadrul programelor de finanțare europene precum: Orizont 2020, INTERREG Europe, Strategia Ionico-Adriatică, fonduri structurale etc.
Atât gazdele, cât și oaspeții au convenit că implementarea unei viziuni strategice privind dezvoltarea turismului pe baza unor strategii îndrăznețe și clare au șanse și mai mari în contextul în care și România va găzdui Summitul UE în cursul anului 2019, la Sibiu, și se pregătește pentru preluarea rolului de Capitală Culturală Europeană, prin Municipiul Timișoara, în 2021. În concluzie, formalizarea unui pact pentru inovare urbană și promovarea patrimoniului în context regional și macro-regional a fost considerată esențială pentru etapele care urmează a fi parcurse, inclusiv în contextul promovării la nivel dunărean și meditaraneean a Rutelor Culturale Europene, gestionate împreună de Consiliul Europei și Comisia Europeană.
La reuniunea de la sediul Provinciei Matera au participat circa 50 de primari, viceprimari și reprezentanți ai primăriilor din Regiunea Basilicata, precum și din cadrul organizațiilor nonguvernamentale și ai mediului privat din alte regiuni învecinate.
În contextul aceleiași misiuni de lucru au avut loc, de asemenea, întâlniri cu Viceprimarul Orașului Matera, Dl Nicola TROMBETTA și cu reprezentantul Fundației AIART Matera, Dl Vincenzo SCALCIONE.
În ansamblu, delegația română s-a bucurat, prin propunerile de cooperare formulate, mai ales pentru târgurile internaționale și proiectele europene ce vor decola în 2019, de o apreciere cu totul deosebită, în special în cadrul clarificării și cimentării prin depunerea de proiecte concrete a relațiilor deja de bun augur între regiunile vizitate și omologii acestora din România. Un hub de inovare urbană are perspective solide să se configureze, mai ales din perspectiva propunerii CLDR de deschidere a unui Consulat Onorific al României în Regiunea Basilicata, cât și a unei agenții de promovare reciprocă a investițiilor, produselor și serviciilor din Puglia-Basilicata și din regiunea riverană Dunării / Mării Negre.
Pentru confirmitate,
Secretariatul CLDR