Lansarea SMART Innovative Learning Hub

Mulțumită experienței și prestigiului academic acumulat în cei 5 ani de existență, Catedra Internațională Onorifică ”Jean BART” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), proiect fondat în anul 2012, în parteneriat cu Academia Română și cu amabilul sprijin al Ministerului Educației, propune organizațiilor, companiilor și persoanelor interesate să atragă finanțări în domeniile bio-economiei, bio- și eco-agriculturii, tehnologiilor bio, industriei alimentare, combaterii riscurilor climatice, bunei guvernanțe colaborative și managementului inovării, să adere și să ia parte la SMART Innovative Learning Hub.

Ideea constituirii acestui agregator de rețele și proiecte, în special în zone de vârf ale dezvoltării și cooperării teritoriale, patrimoniu cultural și istoric, inovare integrată în diverse domenii, a fost lansată cu ocazia recentei dezbateri de la Palatul Cotroceni, în prezența reprezentantului Coordonatorului Național SUERD – Ministerul Afacerilor Externe și a noilor parteneri – Asociația Română de Smart City și Mobilitate și Agenția URBASOFIA (Roma-București).

Ca Membru Instituțional în cadrul European Network for Education and Training (EUNET) și al cooperării cu Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR), Danubius Academic Consortium (DAC), precum și în consultare cu Ministerul Afacerilor Externe – Coordonator Național al Strategiei Dunării, Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei Române (INCE) și cu Joint Research Centre (JRC) al Comisiei Europene, CIO-SUERD își asumă prin aceasta și mai dinamic rolul de catalizator și de lobby instituțional pentru a coagula noi parteneriate transnaționale și, astfel, participarea la rețele și proiecte europene de anvergură, de care, până în prezent, România a profitat în prea mică măsură. Ne referim, mai ales, la accesarea fondurilor europene, prin programe precum: Horizon 2020, INTERREG Europe, URBACT, UIA, Seed Money Facility, SUERD-POR etc.

Prezentarea Planului de Acțiune, a formelor de cooperare, a calendarului de lucru și a beneficiilor afilierii va avea loc în cadrul Reuniunii de Constituire a SMART Innovative Learning Hub, la sediul Casei Academiei Române (Calea 13 Septembrie nr 13), în data de vineri, 2 februarie 2018 (orele 10.00).

AGENDA 

9.45-10.00 Înregistrarea participanților

10.00-10.30 Deschiderea oficială
Mesaje de Salut:
• Peter LANGER – Comisar Șef Dunărean/Coordonatorul General CoDCR
• Cristian WINZER (t.b.c.) – Secretar de Stat – Ministerul Afacerilor Externe
• Florian UDREA – Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate
• Dr. Grigore BABOIANU – Membru Onorific ”Danube Parks” – Rețeaua Ariilor Protejate (Austria)
• Viorel IONESCU – Președinte CLDR România

10.30-11.30
Importanța creării primei platforme SMART Innovative Learning Hub în contextul creșterii participării românești în proiectele complexe de bio-economie, inovare urbană, dezvoltare durabilă prin programele de finanțare transnaționale și internaționale. Exemple de bune practici și recomandări pentru beneficiarii potențiali.
Key-notes speakers:
• Dr. Ing. Urb. Pietro ELISEI – Expert al Comisiei Europene în planificare urbană
• Drd. Sabina LEOPA – Director Proiecte, URBASOFIA
Alte intervenții și puncte de vedere supuse dezbaterii:
• Dr. Brîndușa COVACI – INCE-Academia Română
• Dr. Biochim. Mihaela DONI – Director General ICECHIM
• Lector univ. dr. Gabriela DAVID – UVVG/CIO-SUERD
• Eduard DUMITRAȘCU – Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate
• Dr. Georgeta GHEȚE DĂNĂU – Președintele Asociației CINAQ
• Dr. Octavian ȘERBAN – Consilier Ministerul pentru Mediul de Afaceri
• Jamil BENABDALLAH – Președintele Asociației pentru Dezvolarea Turismului de Sănătate şi Social

11.30-11.45
Prezentarea obiectivelor, a planului de acțiune și modalităților de funcționare/finanțare ale Platformei. Constituirea Consiliului Consultativ de Coordonare al SMART Innovative Learning Hub
Key-speaker:
• Sever AVRAM – Președinte Executiv CLDR România
Alte intervenții-cheie:
• Prof. univ. dr. Petre PRISECARU – Institutul de Economie Mondială al Academiei Române
• Sorin ROȘU – Ministerul Educației
• Dr. Viorica BOBOC – Ministerul Agriculturii
• Cătălin MOSOIA – Departamentul de Comunicare Științifică al Academiei Române
• Prof. Teclu CODREȘI – Președintele Fundației Acțiunea Ecologică Română

11.45-12.15
Sesiune pentru prezentarea propunerilor, sugestiilor și solicitărilor de clarificare din partea participanților. Lansarea cursului de tip post-universitar online Managementul Bio-Economiei, Inovării și Guvernanței (perioada februarie-mai 2018). organizat în parteneriat și cu sprijinului Academiei Române prin Centrul de Biodiversitate ”Acad. David Davidescu”.

12.15-12.30
Remarci finale
• Dr. Grigore BABOIANU – Membru Onorific ”Danube Parks” – Rețeaua Ariilor Protejate (Austria)
• Sever AVRAM – Președinte Executiv CLDR România


Totodată, CLDR România anunță că se află în proces de consultări și colectare a propunerilor, sugestiilor și recomandărilor privind formarea acestei platforme de cunoaștere, acțiune și formare, care să poată reflecta cât mai consistent și fidel interesele și opțiunile stakeholderilor din noile domenii legate de bioeconomie, definită drept economia viitorului în cadrul Uniunii Europene.

Scopul principal este ca pe această bază, ulterior, să fie formate grupuri de lucru care să conducă la o absorbție mult mai mare a fondurilor disponibile prin programele de inovare ale Uniunii Europene, precum Orizont 2020 și la alte programe în zona inovării și bunei guvernanțe pe multiple planuri.

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, în baza confirmării de interes ca răspuns la invitațiile transmise de organizatori, până cel târziu în data de 26 ianuarie 2018. Informații suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic la tel./fax: 021.2304997 sau e-mail: secretariat@cldr.ro


Comunicat de PresăHub-ul ”SMART Innovative Learning” a demarat în favoarea creșterii accesului României la programele complexe UE