Conferinta de Informare si Advocacy – Academia Romana, 26 iunie 2015

In urma Misiunii de Documentare si Lobby pe care CLDR Romania a realizat-o recent la Bruxelles, cu ocazia CITIES Forum 2015, atat Catedra Internationala Onorifica SUERD Jean Bart”, in parteneriat cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, cat si Asociatia CLDR Romania, membra a Platformei Urbane a Regiunii Dunarii au decis sa sprijine in mod concret implementarea noului Plan de Investitii Strategice pentru Europa, initiat de Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, in parteneriat Comitetului European al Regiunilor.

Obiectivul central al Conferintei consta in prezentarea principalelor oportunitati si directii de actiune rezultate in urma disponibilizarii, de catre Uniunea Europeana si de catre Banca Europeana de Investitii (BEI), in perioada 2015-2017, a unui fond de 21 de miliarde de euro. Dintre acestea, 16 miliarde euro sunt puse la dispozitie de catre Comisia Europeana si 5 miliarde de catre BEI. Pe termen lung, se etimeaza de catre Comitetul European al Regiunilor ca sectorul de afaceri, indeosebi intreprinderile mici si mijlocii, vor beneficia de pana la 75 miliarde de euro.

In acest context, in baza parteneriatului dintre Catedra Internationala Onorifica „Jean Bart” (CIO-SUERD) si Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, va fi organizata la sediul Academiei Romane, in data de vineri, 26 iunie 2015 (intre orele 9.30 – 13.00), o Conferinta de Informare si Advocacy cu privire la modalitatile de utilizare a oportunitatilor de finantare prin Planul Juncker in contextul implementarii proiectelor romanesti cu impact macro-regional in bazinul Dunarii, intitulata „Impactul Planului de Investitii Strategice UE asupra relansarii economice si inovatiei in Romania si in zona sa de interes (Bulgaria, Serbia, Republica Moldova)”

Subiectele principale ale Conferintei:

 

– Principalele domenii prioritare de interes privind finantarea proiectelor de mare anvergura (bioeconomia, infrastructura, educatie, sanatate, IT&C, eco-eficienta, dezvoltare urbana si sociala)

– Cai de imbunatatire a climatului investitional, in special cresterea accesului la finantare al sectorului IMM prin transformarea rolului Eximbank ca banca de dezvoltare/promovare a investitiilor majore la nivel national

– Modalitatile de stimulare a participarii autoritatilor locale si ADR-urilor, precum si a altor stakeholderi la procesul de co-finantare al proiectelor de investitii prin adaptarea legislatiei romanesti la cerintele Parteneriatului Public – Privat, sub recomandarea Comisiei Europene

– Oportunitati privind finantarea si garantarea calitatii si inovatiilor in cadrul procesului de reindustrializare, initiat de Comisia Europeana

In cadrul reuniunii, CLDR Romania va lansa invitatia alaturarii tuturor partilor interesate la urmatoarele proiecte majore de investitii, in care se cauta in continuare identificarea de parteneri din sectorul public si privat, dupa cum urmeaza:

1. Formarea unui sistem integrat de poduri si tuneluri in 12 puncte de contact pe cele doua maluri ale Dunarii

2. Crearea unui sistem modular de debarcare de-a lungul cursului Dunarii in principal in cele trei state partenere – prioritate comuna pentru mai multe arii prioritare SUERD

3. Promovarea unui branding comun prin etichitarea si certificarea produselor/serviciilor traditionale si/sau inovative in bazinul Dunarii (proiectul transnational „Danube ComeIn”)

La aceasta Conferinta sunt invitate urmatoarele personalitati:

Acad. Alexandru T. BOGDAN – Academia Romana, Centrul de Biodiversitate

Prof. Petre PRISECARU – Academia Romana, Institutul de Economie Mondiala

Emmanuel MOREL – Banca Europeana de Investitii

Consultant Jurgen EISELE – Technology Center Baden Wurttemberg-Sofia

Consilier Marius DRAGOS – Ministerul Economiei, Punctul de Contact al Ariei Prioritare Competitivitate SUERD

Consultant Christina LEUCUTA – CLUSTERO

Consultant Octavian SERBAN – Knowledge Management Institute Romania

Dr. Olivia COMSA – Magurele High Tech Cluster/ CITON Romania

Prof. univ. dr. Gheorghe DUDA – Vicepresedinte CLDR/ Fundatia Romania de Maine

Prof. Ionut PURICA – Academia Romana, Institutul National de Prognoza

Viorica BELDEAN – Asociatia CODATU/ METROUL SA

Consultant Sabin DRAGOMAN – Detente Consultants

La final, va fi lansata campania de selectare a participantilor la Academia Tinerilor Lideri Dunareni, ce urmeaza a fi organizata in Romania, in a doua decada a lunii septembrie 2015, cu participarea celor mai importanti decidenti SUERD din Uniunea Europeana si din Romania.

In urma participarii la aceasta Conferinta de Informare si Advocacy, vor fi eliberate Diplome de Participare. Pentru confirmarea participarii, cei interesati sunt rugati sa completeze Formularul de Inscriere anexat. Inscrierile se fac în limita locurilor disponibile, in baza principiului „Primul venit – primul servit”, pana cel tarziu in data de 24 iunie 2015.

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, „EU-RO Clearing Funds”.

Pentru conformitate,

EUROLINK-Casa Europei

Coordonator Secretariat Tehnic Asociatia CLDR Romania