Anul 2019 – peste 50 de evenimente și tot atâtea oportunități de networking, informare, schimb de bune practici și lobby instituțional în cursul mandatului Președinției României la Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Strategia Dunării este un document oficial care se referă, ca eligibilitate a proiectelor, la toate cele 41 de județe plus Capitala României.
De altfel, precum se știe Palatul Parlamentului va găzdui, la finele lunii iunie, și marile evenimente anuale la care participă toate Statele Membre Dunărene, iar tematica din acest an vizează în special cooperarea transnațională în favoarea inovării tehnologice, digitalizării și revitalizării strategiei înseși cu sprijinul comunităților locale și organizațiilor neguvernamentale reprezentate în cadrul Consiliului Consultativ SUERD și al Rețelei Comisarilor și Ofițerilor Dunăreni.
Tocmai pentru a declanșa pregătirea viitoarelor parteneriate și inițiative concrete, ținând cont și de oportunitatea oferită de crearea Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră (februarie 2019), se deschide un culoar nou de șanse de colaborare și acces la finanțări UE, ce pot fi fructificate doar prin întărirea capacității de informare rapidă, inter-comunicare și participări active începând chiar din această perioadă a anului.
În consecință, Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu Centrul de Biodiversitate al Academiei Române (2012), în parteneriat cu Asociația ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR), membră CoDCR (Viena), inițiază o nouă ediție a cursului de tip post-universitar online dedicat formării ”Experților / Ofițerilor Dunăreni”. Rolul acestora devine recunoscut oficial și cu mult mai important pentru ca toate comunitățile din cele 41 de județe și din Capitala României să se inter-conecteze la viitoarea platformă internet a CoDCR și să poată beneficia de serviciile de sprijin privind informarea, consilierea și schimburile de bune practici care sunt în mod curent desfășurate pentru a facilita cooptarea în rețele și proiecte de cooperare teritorială cu dimensiune transfrontalieră și transnațională.
Până în prezent, circa 750 de cursanți au absolvit cursurile la distanță și sesiunile intensive de training în diverse universități/centre universitare ale României, în special cei motivați să-și completeze formarea profesională/științifică pentru a înțelege mai bine și a activa în cadrul proiectelor sau programelor cu finanțare europeană, de tipul cooperării transfrontaliere și transnaționale, în special. Aceștia formează Rețeaua Națională a Ofițerilor Dunăreni, deja lansată și constituită din toamna anului 2015 (Palatul Parlamentului), și ulterior afiliată, la Budapesta (2017) Rețelei Europene a Comisarilor Dunăreni, ce grupează reprezentanții a peste 80 de comunități din întreaga regiune a Dunării.
Participanții primesc, în urma unei evaluări practice finale, Certificat de Absolvire cu anexa detaliată a modulelor și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” în sprijinul SUERD – coordonată de EUROLINK-Casa Europei, în parteneriat cu Centrul de Biodiversitate „Acad. David DAVIDESCU” al Academiei Române, instituție de învățământ care alături de Ministerul Educației este abilitată prin lege să organizeze cursuri de formare de tip postuniversitar.
Cursurile se desfășoară în perioada martie – iunie 2019,în sistem online (la distanță), pe o platforma de e-learning (învățare prin intermediul unei platforme internet) și sunt prezentate sub forma unor module, care pot fi descărcate și parcurse în ritm propriu, în funcție de timpul alocat cursului și puterea de acumulare a materialelor prezentate.
Înscrierile se fac în baza completării și transmiterii Formularului de Înscriere de pe siteul programului – http://ciosuerd.houseofeurope.ro/ofiteri-comisari-dunareni, conform principiului „Primul venit-primul servit”, iar pentru înscrierea timpurie (”Early-Bird” – 28 februarie 2019) se oferă un discount special.
Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH, Opinia Națională, Juridice.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, PRwave.ro, BrandInfo.ro, SmartFinancial.ro, Tomisul Cultural, 24PHarte.ro, “Buletin Dunărean”.
Pentru conformitate,
CIO-SUERD / Asociația CLDR
22 februarie 2019