Mutații esențiale privind focalizarea și finanțarea proiectelor-cadru sub egida Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) au avut loc recent, în urma Forumului Anual al Dunării (Bratislva, noiembrie 2016). Totodată, prin deschiderea în curând a axei speciale SUERD pentru comunitățile locale riverane dunării, se deschid perspective promițătoare pentru modernizarea și inter-conectarea localităților de-a lungul Dunării. Cu toate acestea, numai printr-o bună înțelegere a nevoii de integrativitate a proiectelor fiecărei zone / localități se vor putea atinge rezultatele scontate și determina sporirea atractivității urbane, turistice și recreaționale în vederea creșterii competitivității economice și generării cât mai multor locuri de muncă în regiune.
Primele oportunități de finanțare pentru proiecte dunărene în România.
Sesiune practică la București, 29 noiembrie 2016
În acest scop, Departamentul de Training al CLDR – Asociația ”Comunitățile Locale Riverane Dunării”, membră DAC – Danubius Academic Consortium -, în parteneriat cu Task Force-ul Național SUERD – instrument informal de consultare și lucru cu reprezentare guvernamentală și non-guvernamentală-, precum și cu ACRAFE – Asociația Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene și CIO-SUERD – Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, proiect coordonat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în colaborare cu Centrul de Biodiversitate al Academiei Române – organizează, în seria Incubatorul de Proiecte și Afaceri Europene, Sesiunea de Informare și Training cu tema ”Căi de maximizare a succesului proiectelor SUERD în cadrul POR. Alte oportunități de parteneriat și finanțare complementare”.
Sesiune va avea loc la sediul Catedrei Internaționale Onorifice „Jean Bart” – CIO-SUERD, găzduit de Centrul de Biodiversitate al Academiei Române – București – Casa Academiei Române – Calea 13 Septembrie, nr. 13 (etaj VII, aripa dreapta), în data de marți, 29 noiembrie 2016, orele 9.30-13.00 și se bazează pe: prezentări sintetice pentru actualizarea informațiilor utile în domeniu; runde de întrebări și răspunsuri; studii de caz cu caracter demonstrativ; teme de reflecție și exerciții practice. La final, cursanții primesc Certificat de Participare eliberat sub egida Consorțiului Organizatoric.
Principalele teme și subiecte abordate:
1. Concluziile și consecințele desprinse în urma desfășurării Forumului Anual al Strategiei Dunării, ediția a V-a, Bratislava 2016 și a Conferinței SUERD organizată de MDRAP și Ministerul Culturii.
2. Înțelegerea cadrului general și obiectivelor Strategiei Dunării cu aplicabilitate pentru contextul proiectelor românești
3. Ce înseamnă un proiect cu valoare adăugată europeană? Criterii de evaluare și selecție POR
4. Recomandări privind conectarea proiectelor românești la lista țintelor și acțiunilor SUERD
5. Stadiul actual al procesului de implementare – oportunități de parteneriat și finanțare pentru beneficiarii din sectorul public și mediul de afaceri
6. Exemple de bune practici din cadrul Programului Transnațional ”Dunărea”
7. Cum putem utiliza profitabil participarea la Comunitatea de Practici KM în favoarea Inovării în Regiunea Dunării (CoP-KMIRD)?
8. Obiective și sarcini ale Task Force-ului Național SUERD.
Participanții așteptați pot reprezenta următoarele domenii: departamentele de proiecte din cadrul autorităților publice județene/locale și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară; manageri publici, project manageri, consultanți în proiecte cu finanțare europeană, experții din agențiile de dezvoltare regională; cadre universitare și din domeniul cercetării-dezvoltării; lideri și reprezentanți ai sectorului ONG care dezvoltă parteneriate cu administrația publică; responsabili/funcționari din cadrul camerelor de comerț și asociațiilor profesionale interesate etc.
Participanților li se asigură: suportul de curs tipărit și transmiterea în format electronic a prezentărilor; sesiune de networking și pauze de cafea; acces privilegiat la evenmentele și conferințele organizate de CLDR și partenerii săi; Certificat de Participare și, opțional, Scrisoare de Recomandare pentru tineri absolvenți, precum și includerea în Rețeaua Națională a Ofițerilor Dunăreni.
Guest-speakers și traineri invitați:
- Reprezentanți din partea următoarelor ministere: Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii.
- Consilier Ana ALEXA – Autoritatea Națională pentru Turism
- Prof. dr. Petre PRISECARU – Institutul de Economie Mondială
- Primar Valentin IONESCU – Președinte interimar CLDR România
- Wienfried SENKER – Senior Consultant – East-West Management Munchen-Bukarest
- Marian DOBRILĂ – Vicepreședinte – ACRAFE / Manager General – TDP Partners
- Conf. univ. dr. Gabriela DAVID – Coordonator Științific – CIO-SUERD / Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”
- Prof. Sever AVRAM – Președinte Executiv – CLDR
Înscrierile se fac conform principiului „Primul venit-primul servit” până în data de vineri, 25 noiembrie 2016, în baza completării și transmiterii Formularului de Înscriere.
Detalii suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic prin e-mail: secretariat@cldr.ro ori telefonic la tel./fax: 021.230.49.97.
Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES și TVH. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economica, Early Warning Support – „EU-RO Clearing Funds”.