Conferința Europeană de Transfer a Bunelor Practici și Sesiunea de Conștientizare și Formare ”Îmbunătățirea politicilor și practicilor anti-corupție prin participarea activă a societății civile” s-a desfășurat la București (Senatul României/Casa Academiei Române), în perioada 25-27 mai 2017. Evenimentul a fost organizat de Fundația EUROLINK – Casa Europei cu amabilul sprijin al Senatului României, în cooperare cu European Network for Education and Training – EUNET, co-finanțat prin Programul Uniunii Europene ”Europe for Citizens Programme” și prin parteneriatul cu Fundația Hanns Seidel. Partenerii instituționali ai evenimentului au fost: Senatul României – Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii; Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR).
Conferința Europeană a fost precedată de Sesiunea de Conștientizare și Formare (Casa Academiei Române – Sala ”Pierre Werner”, 25 mai 2017), având drept public-țintă practicieni, cercetători și militanți care activează sau sunt interesați din diverse unghiuri de abordare, de fenomenul corupției și de procesul de îmbunătățire a aplicării Strategiei Naționale Anticorupție, în special din unghiul de vedere al prevenirii și, în paralel, a respectării depline a drepturilor omului. Principalul Guest Speaker, Prof. Vito D’Armento, Secretarul General al SEE, a făcut o prezentare privind compararea criteriilor morale care fac distincția între persoanele oneste și persoanele corupte. El a considerat că în societățile post-moderne actuale nivelul reputației publice nu mai este atât de important. De asemenea, el a subliniat faptul că educația în domeniul prevenirii corupției nu poate fi decisivă în realitate dacă nu este susținută de alte măsuri de descurajare și de starea de spirit majoritară a societății civile.
Conferința Europeană de Transfer a Bunelor Practici (Senatul României – Sala ”Avram Iancu”, 26 mai 2017) a avut loc în prezența a circa 80 de delegați din marea majoritate a instituțiilor centrale / autorităților din domeniul justiției sau din alte organisme care cooperează cu justiția ori în punerea în practică a politicilor publice referitoare la statul de drept: Ministerul Justiției, Direcția Națională Anticorupție – Ministerul Public, Agenția Națională de Integritate, DIICOT, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Curtea de Conturi a României, ANAF, Avocatul Poporului, etc. În calitate de Observator, a fost prezent reprezentantul Ambasadei Republicii Federale Germania la București.
La finele evenimentului a fost adoptat prin consens Apelul Deschis în favoarea unei noi abordări naționale pentru prevenirea și combaterea corupției, bazat pe o convergență instituțională consolidată – București, Palatul Parlamentului, 26 mai 2017.
Partenerii Media Asociați ai evenimentului au fost: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH, Opinia Națională, BURSA, Juridice.ro.
Parteneri Media: Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, 24PHarte.ro, SmartFinancial.ro, PRwave.ro, BrandInfo.ro, „Buletin Dunărean”.
Pentru conformitate,
Secretariatul Tehnic
EUROLINK-Casa Europei