~ O vizită la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Comuna Periș ~
În cursul acestei toamne am avut cumva stânjenitoarea ocazie de a mă interesa și a vizita numeroase așezăminte publice și private care găzduiesc permanent sau ocazional persoane vârstnice. Nu am avut prea multe surprize plăcute, fiindcă de multe ori chiar în unele cămine private considerate de lux am constatat o diferență mult prea mare între prezentarea publicitară și situția de fapt de la fața locului.
De aceea, cu atât mai mare mi-a fost surpriza plăcută să constat condițiile net superioare, chiar ieșite din comun, pe care le oferă căminul din comuna ilfoveană Periș. Aici, într-adevăr, am descoperit o altfel de abordare socială, medicală și nu în ultimul rând umană cu privire la modul în care sunt găzduiți și tratați vârstnicii, de ambe sexe, care din diverse motive s-au văzut în situația să-și petreacă vârsta senectuții într-o locație publică de acest gen.
Atât viziunea, cît și meritul principal, îi revin în principal directorului instituției, Dl Cristian GHEORGHE, precum și Dnei Dr. GRIGORE, care în primul rând au izbutit să-și creeze o echipă sudată, dând dovadă de mult profesionalism și, în acest fel, să modifice substanțial însăși percepția pacienților și a rudelor acestora asupra acestei condiții speciale. Într-adevăr, mulți dintre pensionarii centrului suferă uneori de boli destul de grave, dar prin grija permanentă a personalului medical au cel puțin satisfacția și siguranța că sunt mereu supravegheați și tratați cum se cuvine. De pildă, ei pot beneficia inclusiv de o terapie specială denumită ”Impulser” care reprezintă o terapie eficientă de avangardă pentru vindecarea diverselor tipuri de afecțiuni.
Pe de altă parte, la restaurantul-cantină, fiecare dintre cei găzduiți au parte de o dietă personalizată, în concordanță cu regimul de viață prescris și aplicat în colaborare cu medicii de familie și specialiști care îi au permanent în evidență.
În plus, pe lângă dotarea modernă și cuprinzătoare a fiecărei încăperi, inclusiv cu televizoare plasmă foarte moderne, periodic, pacienții beneficiază și de alte servicii de frizerie, coafură, cosmetică, pe care le oferă în regim de sponsorizare firme partenere ale centrului, în colaborare cu liceul din localitate, care se află chiar peste drum de cămin. Pe deasupra, de fiecare dată, de Sărbători, camere sunt pavuazate în mod festiv, cu ajutorul personalului, iar cei aflați în grija centrului primesc donații și cadouri care să le descrețească frunțile.
Cei cazați au, de asemenea, parte de o curte destul de mare, în care se pot plimba, iar o farmacie se află în imediata vecinătate a lăcașului respectiv. De altfel, de curând, s-a încheiat și renovarea integrală a spațiilor de cazare și a celor comune, în culori calde, prietenoase, care să le înlăture eventualul sentiment de înstrăinare sau îndepărtare de casă, apropiindu-i cât mai mult de condițiile pe care le aveau și în trecut sau pe care și le doreau cei în nevoie.
Legătura cu rudele și prietenii poate fi menținută în fiecare zi, telefonic, iar regimul vizitelor este deschis, în așa fel încît să existe posibilitatea unui contact permanent între personal, pacienți și aparținătorii acestora. Este, cu adevărat, și un noroc că amplasarea căminului este în apropierea centrului localității, mai curată și mai bine administrată decât multe alte orașe și orășele din România. În plus, condițiile de aprovizionare suplimentară sunt destul de facile pentru că există suficiente magazine cu profil variat în imediata proximitate a căminului.
Așadar, este îmbucurător că poate exista un astfel de centru, în coordonarea Consiliului Județean Ilfov, unde vârsta, destul de critică în condițiile de azi, nu se manifestă deloc ca o traumă, ci pur și simplu drept o perioadă de relaxare și răsplătire din partea societății față de persoane care de multe ori nici n-ar fi putut visa, cu ceva ani în urmă, la condiții și o atitudine umană atât de solidară și generoasă.