Odată cu pandemia, din care nici până acum n-am reușit să trecem complet ca efecte social-economice, situația locuirii tot mai multor persoane, chiar tineri din grupuri considerate până acum mai lesne rezolvabile, s-a înrăutățit constant. Aceasta face ca grupurile vulnerabile să-și crească în mod alarmant numărul și să resimțim tot mai mult pesimism cu privire la șansele de incluziune socială a acestor oameni.
La noi în țară, deși beneficiem de un amplu pachet de noi beneficii / servicii cu caracter social, prin finantari diverse a programelor sociale, constatăm încă o mare rezistență la schimbare privind reformarea în practică a acestui cadru de acțiune pentru combaterea sărăciei și marginalizării, o rezistenta la schimbare a multor cetățeni aflați în diverse situatii dificile de viata.
Prezentam, în mod deosebit, situația lui S. T., care foarte recent și-a pierdut locuința în urma divorțului și a fost nevoit să rămână, din vara anului trecut, practic în stradă. Pentru el, împrejurările au fost și mai crude, deoarece a fost și demis din funcția de profesor de limba română, pe care o deținea în cadrul unui liceu din capitală. Evident, au existat mai multe ingrediente nocive referitoare la înrăutățirea situației sale, pe fondul accentuării dependenței de alcool, de natură să-i amenințe și mai mult starea de sănătate.
Această poveste poate părea unora banală, întrucât îi afectează pe tot mai mulți oameni, chiar din generația sa. Cu toate acestea, mulțumită intervenției echipei mobile EMAS din cadrul Proiectului S.M.A.R.T., au putut fi demarate demersurile îndreptate în vederea obținerii pentru beneficiar a unui nou loc de muncă și a sprijinirii sale, cel puțin prin cazare provizorie și oferirea de mese calde. Astfel, o ferma pentru creșterea animalelor din comuna Aninoasa (județul Dâmbovița), contactată de asistentul social al EMAS, doamna Valentina Paun, s-a oferit să-i acorde în urma unei perioade de probă șansa unui contract permanent de muncă. Aceasta îi este cu atât mai mult de folos în virtutea faptului că el dorește să-și schimbe parcursul de viață și destinul după ce a extras necesarele învățăminte în urma pierderii familiei, a pierderii statutului social anterior, cât și din nevoia de primi a respectul minim din partea semenilor ai săi. Aceste povesti vorbesc nu doar despre nevoia de a ne gasi o locuinta sau un loc d emunca ci si despre necesitatea de a ne recapata demnitatea.
Implicarea membrilor echipei mobile s-a soldat cu succes în această etapă a procesului de reintegrare sociala identificand pentru beneficiar un loc de munca care sa-i ofere si conditii decente de cazare. Dintr-o persoană rămasă fără adăpost, profesorul are acum parte de o locuință individuală cu două încăperi, prevăzută cu mai toate utilitățile, inclusiv de informare, spre a putea să-și îndeplinească visul de a scrie in continuare. Exista sanse ca cele două romane scrise de sa aiba in viitor oportunitatea să fie promovate în mod expres chiar prin platforma emag. Pe deasupra, beneficiarul acestei intervenții primește consiliere și sprijin de specialitate pentru a se debarasa de adicția sa față de alcool.
Viabilitatea mobilizării și identificării de soluții pentru tot mai mulți beneficiari aflați în situații de cumpănă nu sunt doar un titlu de mândrie pentru Asociatia Armata Salvării, ci dau măsura unor practici profesionale înțelept împământănite care se bazeaza pe promovarea valorilor universal valabile precum: bunastatea, binele, armonia, sanatatea, solidaritatea, compasiunea, curajul. Toate aceste valori care ne ghideaza activitatea cotidiana sunt implementate prin empatie, compasiune pro-activă și prin practici profesionale standardizate si eficiente în favoarea cât mai multor oameni aflați în dificultate.
Material realizat de prof. Sever AVRAM in cadrul proiectului SMART
**********
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Regatului Norvegiei sau a Guvernului României.
Pentru mai multe detalii despre FRDS și activitatea Programului Dezvoltare Locală vă invităm să accesați adresele:
https://dezvoltare-locala.frds.ro/ www.frds.ro
Proiectul S.M.A.R.T. este implementat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene și se derulează la nivel multiregional pe parcursul a 42 de luni, în parteneriat cu Salvation Army Norway.