Promovarea exporturilor prin fonduri neguvernamentale
~ Comunicat de Presa~
In ziua de 11 martie 2016, la sediul Centrului USH Pro Business a avut loc o intalnire a sectorului privat al Consiliului de Export si a Retelei de Dezvoltarea a Exportului(RDE), intalnire organizata de Centru, impreuna cu membrii sectorului privat a Consiliului de Export.
La intalnire a participat D-na Ambasador Silvia Davidoiu, Coordonatorul National al SUERD, precum si Co-Presedintele Consiliului de Export, Dl Mihai Ionescu.
Temele dezbaterii au fost legate de modul in care mediul de afaceri este reprezentat si sustinut in cadrul proiectelor SUERD, rolul specializarilor inteligente in dezvoltarea economica regionala a economiei romanesti si la nivelul macro-regional dunarean, modul in care IMM-urile sunt sprijinite prin programele operationale 2014-2020 in vederea internationalizarii si a promovarii la export, prin atragerea de fonduri neguvernamentale.
D-na Ambasador Davidoiu a salutat initiativa USH Pro Business si a facut o trecere in revista a prioritatilor si oportunitatilor oferite de SUERD, precizand ca este deschisa la un dialog structurat pe aceasta tema si pe modalitati concrete prin care firmele romanesti pot valorifica deschiderile oferite de Strategia Dunarea.
In acest sens au fost dezbatute pe larg teme precum invatamantul dual, vocational si profesional; modul in care structurile asociative ale mediului de afaceri si clusterele pot sustine specializarile inteligente din Romania, rolul retelei scolare si a mediului privat, inclusiv a universitatilor in sprijinirea obiectivelor de competitivitate ale firmelor.
Dl Mihai Ionescu a propus CCIR-ului, cat si asociatiilor patronale sa sprijine initiativa crearii unei baze de date cu necesarul de pregatire vocationala si de invatamant dual in fiecare judet, in regiunile de dezvoltare ale Romaniei si la nivelul intregii tari, pentru a face in acest fel un pas inainte pe linia dezvoltarii unor forme educationale cat mai apropiate de nevoile firmelor.
S-a convenit ca RDE organizata de sectorul privat al Consiliul de Export si USH Pro Business sa fie reprezentata permanent in comitetul consultativ SUERD prin dl Costin Lianu, Directorul General al USH Pro Business si Coordonatorul retelei RDE.
De asemenea s-a scos in evidenta necesitatea participarii in continuare a RDE la lucrarile ariilor prioritare SUERD care vizeaza interesele mediului de afaceri, in special aria prioritara PA8, arie in care exista comitete de lucru relevante pentru mediul de afaceri: invatamantul dual, clusterele si specializarile inteligente, transferul tehnologic, piata energiilor verzi, invatamantul antreprenorial s.a.
In continuare a fost prezentat de catre conducerea Centrului, un studiu intitulat „Cum ne specializam inteligent?”, care a analizat diversele abordari strategice ale acestei problematici in strategiile nationale, ale regiunilor de dezvoltarea si SUERD. A rezulat ca, desi exista numeroase abordari strategice, acestea sunt fragmentate si adesea putin relevante pentru mediul de afaceri, care nu este suficient antrenat in astfel de procese. S-a precizat disponibilitatea USH Pro Business de a se implica activ in dezvoltarea unor comunitati de practica intersectoriale, care sa se transforme in platforme de discutii si solutii intre antreprenori, sistemul scolar, universiati si institutele de cercetare
De asemenea Centrul si-a oferit disponibilitatea de a efectua studii si analize care sa ajute comunitatile de practica in gasirea unor solutii reale de specializare. Printre domeniile avute in vedere cu prioritate sunt cele legate de mobila, IT&C si sectorul agroaliementar.
Nu in ultimul rand a fost analizat stadiul in care diverse programe operationale sunt accesibile mediului de afacere, identificandu-se posibilitatile oferite de POR, POC, POCU si PNADR.
Cei prezenti si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu intarzierea lansarii ghidurilor acestor programe, discutandu-se in special programul de internationalizarea a IMM-urilor, de la care se asteapta solutii concrete de sustinere a internationalizarii firmelor, in sensul celor propuse anterior de catre sectorul privat al CE catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Astfel s-a precizat ca solicitarea clusterelor si a structurilor asociative este aceea ca, in cadrul programului de internationalizare, participarea la evenimente promotionale internationale (targuri si misiuni) sa se faca pe baza solicitarilor atat a structurilor asociative, cat si a firmelor individuale.
Participarea a fost numeroasa si reprezentativa. Astfel au participat asociatii si clustere din domeniile textil, mobila, IT, vie-vin, agricultura, piscicultura, materiale de constructii, electronica , electrotehnica, mecatronica, turism, energie regenerabila, mediul academic s.a., reprezentand interesele mediilor de afaceri din mai multe regiuni ale Romaniei. Cei prezenti au participat activ la discutii legate de domenii de specializare care sa vizeze si valorificarea superioara a unor resurse precum lemnul, canepa, catina, papura, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor, cooperarea intersectoriala intre clustere si asociatii, implicarea sectorului agricol ( partea industriala) in SUERD, dezvoltarea logisticii si a tranpsorturilor, s.a.
A fost prezentata de catre managerul Clusterului Mobilier Transilvan experienta de succes a acestuia in accesarea de fonduri europene.
Urmare evenimentului, in perioada urmatoare USH Pro Busienss v-a organiza la solicitarea celor prezenti o serie de evenimente individuale in cadrul programului HORIZONS intitiat de Centru, care vizeaza crearea de comunitati de practica in domeniul specializarilor inteligente, dezvoltarea legaturilor intre asociatii si clustere sectoriale si dezvoltarea de solutii de finantare.
Totodata USH Probusiness va actiona in plan SUERD prin reteaua universitara DAC (Danubius Academic Consortium) a 12 universitati din tarile riverane Dunarii pentru proiecte transfrontaliere. In acest sens, consortiul DAC a lansat initiativa DAC Pro, care vizeaza dezvoltarea unor centre antreprenoriale universitare in macro-regiunea Dunarii. Printre obiectivele acestei retele vor fi specializarile inteligente, invatamnatul dual, inclusiv cel univeristar, invatamantul antreprenorial, cercetarea si inovarea integrata etc.
Pentru conformitate,
Centrul USH Pro Business