Rezultatele Consultarii de Lucru Extinse SUERD – 22 martie 2016

ConsultareSUERD22martie

Agenda si calendarul de prioritati/evenimente 2016

Grupul de Actiune ”Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra”, membru al Consiliului Consultativ SUERD, impreună cu Asociatia CLDR, membra a CoDCR si a Platformei Urbane a Regiunii Dunarii, a organizat in data de 22 martie 2016 o Consultare de Lucru Extinsa intre reprezentantii ariilor prioritare si punctelor de contact ale Strategiei Dunarii in Romania si cu participarea reprezentantului Coordonatorului National SUERD – Ministerul Afacerilor Externe, respectiv principalii stakeholderi si beneficiarii potentiali de finantare din sectorul public si privat. Reuniunea s-a desfasurat la Bucuresti, la Palatul Invatamantului, Stiintei si Culturii – sediul Senatului Universitatii Spiru Haret, cu ocazia marcarii Zilei Internationale a Apei.

La lucrari, printre invitatii de marca mentionam: Dl Marian PETRACHE, Presedintele Consiliului Judetean Ilfov organizatie care este cel mai proaspat membru institutional al CLDR; Dr Costin LIANU reprezentantul Patronatului – Consiliul de Export de pe langa Ministerul Economiei; Dna Marisanda PIRIIANU, Coordonator Aria Prioritara Schimbari Climatice – Director General Ministerul Mediului; Dr. Octavian SERBAN, Consilier Personal al Ministrului Fondurilor Europene; Prof. Dr. Ing. Gheorghe I. GHEORGHE – Director General Institutul de Mecatronica; Dr Olivia COMSA din partea MHTC-Magurele High Tech Cluster, Dr Manuela SIDOROFF, Directorul Institutul de Stiinte Biologice, reprezentanta proiectului DANUBIUS RI; Dl Sorin VLAD, Vice-Primarul Orasului Corabia; Dl Claudian DOBOS – Presedinte Reteaua ECOLISE Bruxelles; Dl Wienfried SENKER, Ambasador Special al Strategiei Dunarii (Landul Bavaria).

In prima parte a fost dezbatut si adoptat prin consens un Document-Preambul, in pregatirea urmatoarelor evenimente majore legate de aplicarea Strategiei Dunarii: Forumul Inovarii Integrale Dunare-Marea Neagra – Senatul Romaniei, 14-15 aprilie 2016, respectiv Dialogul Financiar Dunarean – Banca Nationala a Slovaciei – Bratislava, 23-24 mai 2016. In cadrul acestui document sunt reliefate cateva concluzii cu privire la necesitatea intensificarii rolului coordonatorilor ariilor proritare al Guvernului Romaniei in ansamblu pentru a se putea promova si sustine co-finantarea la nivel european a acelor proiecte majore si flagship care sa intruneasca atat co-interesarea partenerilor din alte state membre, cat si a Grupurilor de Lucru (ARGE Donau) create la Viena prin eforturile CoDCR, Platformei Urbane a Regiunii Dunarii si Municipalitatii Viena.

In partea a doua, participantii au formulat o serie de propuneri pentru redactarea Foii de Parcurs pentru urmatoarea perioada, care ar trebui sa includa Planul de Actiune coerent, aplicabil si corespondent tuturor actiunilor si tintelor convenite la nivelul Statelor Membre si Comisiei Europene, coagulabil intr-un pachet propus sa se numeasca „Dunarea Albastra”, spre a include si problemele Bazinului Marii Negre si ale Deltei Dunarii, dupa cum urmeaza: pana la desfasurarea Forumului Inovarii Integrale – adoptarea principalelor obiective si propuneri care sa stea la baza comunitatii dunarene de practici in favoarea inovarii integrale, ce se va forma cu sprijinul Danubius Academic Consortium si al altor parteneri relevanti din Landul Baden Wurttemberg, Austria, Bulgaria si Serbia; pana la Dialogul Financiar Dunarean – selectarea principalelor proiecte majore spre a fi promovate in cadrul ARGE Donau si standului CLDR Romania la Bratislava; pana la desfasurarea Festivalului International al Dunarii (Ulm, 1-10 iulie 2016), formarea unei delegatii oficiale la nivel cat mai inalt pentru sustinerea lobby-ului institutional necesar; pana la desfasurarea Forumului SUERD de la Bratislava, programat in toamna, focalizarea pe grupurile de lucru si cele cateva proiecte majore spre a fi propuse in cadrul Planului de Investitii Strategice al Comisiei Europene si Bancii Europene de Investitii, precum si clarificarea asupra co-finantarilor necesare.

Secretariatul CLDR, asigurat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, care coordoneaza Catedra Internationala Onorifica „Jean Bart”, in parteneriat cu Academia Romana, a fost mandat sa se ocupe de implementarea acestei agende si incadrarea in calendarul respectiv. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati Secretariatul CLDR.

One thought on “Rezultatele Consultarii de Lucru Extinse SUERD – 22 martie 2016

  1. Stimate Domnule profesor Sever Avram,

    Referitor la Forumul Inovarii Integrale Dunare-Marea Neagra

    In baza optiunilor general-europene pentru o Dezvoltare social-economica Durabila,
    Tinand cont de cele auzite si vazute la toate intalnirile noastre de pana acum,
    Pentru contributii la o mai buna organziare a lucrarilor de la Forumul Inovarii Integrale Dunare-Marea Neagra, de la Senatul Romaniei, 14-15 aprilie 2016, in aplicarea strategiei Dunarii (desigur, tot Durabila !)
    Daca se poate, doresc sa particip si eu cu tema „Solutie pragmatica, necesara, urgenta si integrata pentru trecerea la Dezvoltarea Durabila” (poate fi un Planul de Actiune Strategica, pentru Dezvoltare Durabila).
    Pe scurt, enumar urmatoarele concluzii ale cercetarilor in domeniul Dezvoltarii Durabile:
    – Dezvoltare Durabila fara Ecologie Sistemica, NU se poate face !
    – Ecologia Sistemica (managerial-administrativa) presupune aplicarea Conversiei social-ecologice !
    – Conversia social-ecologica este Solutia preventiva, pragmatica si umanista pentru oprirea declinului climatic general, declin urmat de grave consecinte social-economice !
    Tema are atat caracter inovativ cat si caracter intergrativ, desigur intr-o forma restransa. Se poate dezvolta plecand de la lucrarea mea de baza, sustinuta de 25 de ani, din care am facut unele prezentari si anul trecut la Muzeul Olteniei si prezentata anterior la mai multe simpozione din tara si din Europa (ex. la Berlin si Malmo in 2007)
    Cu stima,

    Teclu CODRESI, Craiova, 25.03.2016

Comments are closed.