Servicii de suport pentru părinții copiilor cu TSA

București, 26 aprilie 2016
Comunicat de presă

Servicii de suport pentru părinții copiilor cu TSA

În perioada iulie 2014 – aprilie 2016 Fundaţia Romanian Angel Appeal a implementat în parteneriat cu 10 DGASPC-uri din ţară Proiectul ”Întărirea serviciilor de consiliere și suport la nivel local pentru părinții copiilor și adolescenților cu TSA”. Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG.

Prin intermediul partenerilor locali din Arad, Bacău, București – sector 4, Botoșani, Călărași, Galați, Mehedinți, Prahova, Vaslui și Vrancea au fost oferite servicii de suport pentru 205 aparţinători ai copiilor cu TSA. Aceştia au beneficiat de consiliere din partea profesioniştilor special formaţi în cadrul proiectului, dar şi de sesiuni de informare non-formale organizate în cadrul celor două tabere de vară. Cu această ocazie, părinţii au avut posibilitatea să intre în contact cu profesionişti români şi străini, dar şi cu alţi părinţi care au prezentat cazuri de succes privind integrarea copiilor lor. De asemenea, pe perioada desfăşurării taberei, părinţii au avut la dispoziţie serviciile unui psiholog cu care au putut discuta aspecte referitoare la terapia copilului, la probelemele cuplului, dar şi aspecte importante privind integrarea copilului în comunitate.

Proiectul a demarat cu un studiu de evaluare a nevoilor de servicii desfășurat în rândul părinților din cele 10 județe iar pe durata proiecului au fost publicate și distribuite materiale informative: Ghidul primelor 100 de zile, Ghidul pentru părinți, Ghidul pentru frați și surori și Ghidul pentru bunici.

În cadrul proiectului a fost organizate trei întâlniri ale părinților din Botoșani, Vaslui și Arad, în cadrul cărora părinții au avut posibilitatea de a discuta liber despre problemele cu care se confruntă și au primit informații și suport de la alți părinți care au prezentat povestea de succes a copiilor lor. Scopul principal al acestor întâlniri a fost de a încuraja părinţii aflaţi la începutul terapiei şi a le oferi suport.

În centrele de zi ale DGASPC au primit intervenții terapeutice, pe durata proiectului, 139 de copii, iar personalul centrelor (29 profesioniști) a beneficiat de cursuri de instruire și de supervizare în lucrul cu cazurile dificile.

Copiii care au beneficiat de serviciile celor 10 Centre TSA au avut posibilitatea de a participa la o serie de eveimente non-formale organizate cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a autismului – 2 aprilie, de a participa la tabăra de vară dar şi de terapie în cadrul centrelor. Unii dintre copii au fost integraţi în şcolile sau grădiniţele de masă, dar continuă terapia în centre.

De asemenea, o noutate în cadrul proiectului a fost reprezentată de producerea şi distribuirea în toate cele 10 judeţe a un film privind măsurile de siguranţă în caz de incendiu. Acest material a fost prezentat în cadrul unor sesiuni de informare de către reprezentanţi ISU în baza unor parteneriate locale.

Contact:
Răzvan Rădulescu,
Coordonator PR, Fundația Romanian Angel Appeal,
tel: 0731.137.516, e-mail: razvan.radulescu@raa.ro

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org